dimarts, 19 de juliol de 2011

Pantalla líricaEl llibre Pantalla lírica. El cine va a la òpera, escrit per Rafael de España Renedo i que indaga sobre la relació entre el denominat setè art i l’òpera, s’ha presentat en el marc del XVII Festival Ibérico de Cine que es celebra a Badajoz.Es tracta d’una obra que per primera vegada a Espanya presenta l’ambigua relació entre cinema i òpera, tot submergint al lector en un recorregut històric a través dels darrers cent anys. El flirteig, rares vegades fructífer a nivell econòmic, entre aquests dues “arts de l’espectacle” ha sigut sovint desigual i contradictori. De fet, com el mateix autor reconeix “des del punt de vista artístic sempre han destacat més les divergències que les coincidències, malgrat que aquestes no són precisament poques”.


L’autor du a terme un ampli repàs a les pel·lícules amb rerefons operístic, principalment les protagonitzades per cantants famosos o les que evoquen la vida de grans compositors, sense deixar de banda casos especials com les “falses òperes”.


De tot plegat, en surt un exhaustiu catàleg crític d’adaptacions d’òperes, entre les quals podem trobar exponents de les temporades 2010-2011 i 2011-2012 del Liceu (Parsifal, I Pagliacci, Cavalleria Rusticana, Carmen, Lucia di Lammermoor, Aida, La Bohéme, La Flauta Màgica).