divendres, 12 d’agost de 2011

Cançons per pintar: tres bones idees en un llibre

Entre l’oferta de llibres i CDs pensats per introduir els infants en el món de la cançó popular, hi ha una col·lecció que ens agrada recomanar especialment: es tracta de la sèrie “Cançons per pintar” de l’editorial Bellaterra Música.


Amb l’aparença senzilla d’un quadern d’espirals, cada llibre de la col·lecció conté tres propostes pedagògiques i lúdiques alhora: un cançoner amb les partitures de les cançons per poder cantar o bé acompanyar-les amb un instrument melòdic, una làmina que acompanya cada cançó (amb un dibuix per pintar de l’il·lustrador Miguel Gallardo), i un CD amb les cançons (la meitat del disc només amb la part instrumental, per poder cantar-les com a un karaoke). Hem d’assenyalar que el CD és la part més destacable de la proposta. Els enregistraments estan cuidats i les interpretacions, tant pel que fa a les veus com als instruments, superen de molt la mitjana de les versions que es troben sovint en l’oferta audiovisual adreçada als nens.

Els primers números de la sèrie: Cançons per pintar, Cançons de Nadal per pintar, o bé també en castellà: Canciones para pintar, Canciones para pintar y  jugar, Canciones de navidad para pintar, contenen les cançons tradicionals i populars més “bàsiques”, mentre que els altres diríem que són temàtics: Cançons per pintar i fer l’indi , Cançons de platja, i Cançons per pintar d’animalets del bosc. Aquest darrer (publicat fa pocs mesos) combina cançons conegudes amb d’altres de nova creació, totes al voltant de la natura (la pluja, el bosc, la nit…).

Pel que fa a l’edat recomanable, es fa difícil de dir; més aviat un s’imagina una sessió formada per canalla de diferents edats: un de petit escoltant el disc, d’altres pintant i els més grans seguint la partitura cantant i acompanyant amb un flauta dolça… El vessant participatiu de la col·lecció resulta igualment interessant per als adults; pares i mestres.