dimecres, 28 de setembre de 2011

La suites para violonchelo. En busca de Pau Casals, d’Eric Siblin, una obra mestra

El violoncel·lista i compositor Pau Casals serà enguany un dels grans protagonistes de la cultura catalana. Ara fa tot just 40 anys, el mestre va dirigir el seu Himne de les Nacions Unides a la seu de Nova York i va proclamar la cèlebre frase ‘I am catalan’ a tot el món.


Coincidint amb l’efemèride, l’editorial Turner Música publica en castellà La suites para violonchelo. En busca de Pau Casals, d’Eric Siblin, acollit amb gran entusiasme per la crítica musical i literària en la seva edició primigènia en anglès.

Llibre ordit entorn a tres gèneres narratius ben diversos: la història musical, el relat de misteri i la biografia, però que en definitiva no deixa de ser un cant d’amor ben original i sui generis a la música i en conseqüència a dos grans figures de la seva història: J.S. Bach i Pau Casals. La distància cronològica que separa a aquests dos grans mestres se salva per mitjà de Les suites per a violoncel de Bach, vertadera columna vertebral del relat que vehicula aquest vincle. Tant és així, que es val també de les pròpies suites per a definir l’estructura interna del relat: Siblin divideix el llibre en els sis capítols corresponents a les sis suites; i alhora cada capítol té al seu torn sis parts (que es corresponen estrictament amb les de cada peça: prelude, allemande, courante, sarabande, minuet i gigue).

Un cronista britànic recomanava llegir el llibre escoltant alguna de les moltes versions que hi ha de les suites,  nosaltres volem anar més enllà per a fer-vos una proposta audiovisual encara més enriquidora que trobareu disponible a la nostra llibreria: per una banda, la possibilitat de fruir de les suites amb el doble CD Pau Casals. Les sis suites per a violoncel  publicat pel segell discogràfic La Mà de Guido; per l’altra, el documental Pablo Casals: un Musicien dans le Monde d’Alain Jomy sobre la vida i la trajectòria musical de Pau Casals, que el 2007 va publicar la discogràfica Films du Paradoxe.