dimarts, 24 de gener de 2012

Ampliem repertori?

Davant les banals programacions musicals de concert al nostre país, només ens resta aventurar-nos en els catàlegs discogràfics actuals a la recerca d’obres que ens siguin desconegudes. Dues òperes, que fins i tot els melòmans més aferrissats de ben segur les desconeixen, acaben de ser editades en DVD: Von Heute auf Morgen (D’avui a demà), va ser la primera òpera d’Arnold Schönberg composta amb la tècnica dodecafònica, estrenada l´any 1930 i tota una novetat per a l’època.
Òpera en un sol acte basada en un llibret signat per Max Blonde, pseudònim de Gertrud Schönberg (la muller del compositor), on es tracta de les ambivalències dins del món de la parella, constantment acuitat pel fantasma de la infidelitat. Aquesta producció del Teatre La Fenice de Venècia, publicada pel segell discogràfic Dynamic, és el primer enregistrament mundial publicat en DVD, sota la direcció escènica d’Andreas Homoki i la direcció musical d´Eliahu Inbal.

Die Liebe der Danae (L’amor de Dànae), òpera en tres actes de Richard Strauss, amb llibret de Joseph Gregor, va ser estrenada pòstumament l´any 1952.

Una enginyosa combinació de comèdia musical i temes clàssics de la mitologia grega, caracteritzada per la seva complexitat vocal i escènica. Publicada pel segell Arthaus i produïda per l´Òpera Alemanya de Berlin l´any 2011, sota la direcció escènica de Kirsten Harms i direcció musical d´Andrew Litton.