dimarts, 3 de gener de 2012

The Little Mermaid (La Sireneta), de John NeumeierPer primera vegada podem veure en DVD el ballet The little Mermaid amb coreografia de John Neumeier i interpretat per la companyia San Francisco Ballet.
El ballet  fou creat per commemorar el naixement de Christian Andersen (1805-1875), escriptor conegut pels seus contes infantils, entre els quals The Little Mermaid (La Sireneta). La primera versió fou estrenada l’abril de 2005 a Copenhagen. Dos anys després, Neumeier revisava la seva pròpia coreografia per la seva companyia, Hamburg Ballet. Aquesta versió és el repertori que s’interpreta avui dia i que el ballet de San Francisco estrenà el 2010.

 

The Little Mermaid de Neumeier es basa en la popular història d’Andersen, però en fa una interpretació tràgica i profunda que la posa a l’abast del públic adult i lluny de la simplicitat del conte infantil. La història creix al voltant del personatge del poeta (Lloyd Riggins), personificació de l’escriptor danés, que “narra” i és alhora espectador del seu propi relat. Sobre tot cal destacar les excel·lents interpretacions teatrals que els ballarins porten a terme per donar sentit a les emocions que afloren al llarg del ballet. Cal mencionar especialment el paper de la ballarina principal Yuan Yuan Tan que encarna la petita sirena amb una actuació molt emotiva i una execusió impecable.

El coreogràf aconsegueix crear un ballet de qualitat amb moments molt intensos, per exemple quan la Sirena canvia la seva cua per unes cames, escena de gran violència. La visió que crea Neumeier del fons marí és pura fantasia i la solució que troba per aconseguir l’afecte de la cua de peix en el vestuari és d’una gran eficàcia i bellesa: tot inspirant-se en els vestits del teatre tradicional japonés, fa desaparéixer les cames de la ballarina sota uns grans pantalons sedosos. Lera Auerbach, compositora de la música del ballet, interpreta el cant de les sirenes amb el theremin, creant un tema amb sonoritat quasi mística que s’associarà al món marí i a la pèrdua i al record. Música i dansa teixiran els personatges i les atmòsferes complemetàriament.

La dansa neoclàssica i contemporània configuren aquest ballet que pot ser del gust d’un ampli públic. El format en DVD permet disfrutar de cada detall, cada petita expressió i gest dels ballarins i així compendre plenament el que John Neumeier ha volgut transmetre d’aquesta història.