dimarts, 31 de gener de 2012

Vicent Martín i Soler al Liceu de la mà de Jordi Savall

El Gran Teatre del Liceu, amb coproducció del Teatro Real de Madrid, estrena l’òpera del compositor valencià Vicent Martín i Soler Il burbero di buon cuore (El rondinaire del bon cor) amb llibret de Lorenzo Da Ponte. Aquest dramma giocoso de dos actes s’estrenà el 1786 al Burgtheatrer de Viena sota la protecció de l’emperador Josep II. Aconseguí un èxit immediat i el compositor esdevingué més popular que Salieri o Mozart, qui compongué el 1789 dues àries per una de les sopranos (“Chi sa, chi sa qual sia l’affanno” i “Vado, ma dove? Oh Dei!”) que s’han incorporat a la partitura del valencià.Martín i Soler assolí gran reconeixement, però amb el pas del anys quedà eclipsat per la figura del seu contemporani, Mozart. Amb l’afany de donar a conèixer i redescobrir el compositor i la seva obra, el Gran Teatre del Liceu completa amb aquesta estrena la presentació de la trilogia vienesa: Il burbero di buon cuore (1786); Una cosa rara (1786), estrenada al Liceu el 1970 i representada també el 1991 sota la direcció de Jordi Savall; i L’arbore di Diana (1787) que estrenada al 2009.

El segell discogràfic Dynamic publicà el 2009 el primer i únic enregistrament d’aquesta obra en DVD. Enregistrat al 2007, al Teatro Real de Madrid amb motiu dels 200 anys de la mort del compositor, es tracta de la mateixa producció que es representa al Liceu. Amb direcció escènica d’Irina Brook trobem de repartiment a Elena de la Merced (Angelica), Carlos Chausson (Ferramondo), Véronique Gens (Madam Lucilla), Salmir Pirgu (Giocondo), Cecilia Díaz (Marina), Juan Framcisco Gatell (Valerio), Luca Pisaroni (Dorval) i Josep Miquel Ramón (Castagna). Part del repertori –de la Merced, Gens, Chausson i Ramón– repeteix i cantaran en la producción liceística, aquest cas dirigida musicalment per Jordi Savall (a la producció del Teatro Real està dirigida per Christophe Rousset).

Dynamic amb  Il burbero di buon cuore i la posterior publicació també en  DVD de L’arbore di Diana, enregistrada el 2009 al Liceu, ens porta l’oportunitat de redescobrir el compositor valencià que va eclipsar a Mozart.