dimecres, 23 de maig de 2012

Poppea, o una escalada al poder

Amb poca diferència de temps acaben d’editar-se dues fantàstiques versions en format DVD de l’òpera de Claudio Monteverdi L’Incoronazione di Poppea. Un clàssic de l’òpera barroca estrenat l’any 1643 amb un libretto de Giovanni Francesco Busenello basat en textos de l’historiador romà Tàcit, que també va ser una de les fons que van inspirar les novel·les Jo, Claudi i Claudi, el déu de Robert Graves. L’obra descriu sense compassió les aspiracions i conxorxes d’una grimpadora, Poppea, dins dels dominis de la cort romana de l’emperador Neró, a fi d’arribar a coronar-se emperadriu; una mostra exemplar de l’arribisme que embolcalla el món del poder i de la política, d’ara i de sempre, un tema de perenne actualitat. 
La primera, filmada durant la temporada 2008-2009, és una de les combinacions més reeixides d’escenografia contemporània i música barroca realitzades al Liceu darrerament: el lirisme refinat monteverdià es compagina sense concessions amb la comèdia grotesca, digna d'Almodòvar.


Mai representada amb anterioritat al Liceu, l’estrena d’aquesta òpera a Barcelona és un fet de justícia amb Monteverdi. Sota la direcció escènica del polèmic director David Alden i amb un repartiment difícil d’oblidar: Miah Persson, Sarah Connolly, Jordi Domènech, Franz-Josef Selig i Dominique Visse, amb l’Orquestra Barroca del Gran Teatre del Liceu dirigida per Harry Bicket, un veterà ja del Gran Teatre del Liceu.

La segona, filmada al Teatro Real de Madrid l’any 2010, és una producció dirigida pel director d’escena Pier Luigi Pizzi, d’un classicisme gens agosarat que tranquil·litzarà els amants de l’òpera lluny d’estridències.Amb un repartiment de veus actuals d’excepcional primer nivell: Philippe Jaroussky, Danielle de Niese, Max Emanuel Cencic. Antonio Abete, Anna Bonitatibus i acompanyats pel grup musical Les Arts Florissants, tota una institució ja a l’estat francés, dirigit sota la batuta del seu director i fundador William Christie.


Per gaudir-ne, us oferim una promoció fins que n'acabem les existències: comprant el DVD interpretat per l’Orquestra de Cambra del Liceu (38,50 €) hi ha l’opció d’adquirir també per només 10€ la versió dirigida per Raymond Leppard amb la direcció escènica de Peter Hall.