dilluns, 8 d’abril de 2013

Babel 46, de Xavier Montsalvatge, en DVD
Xavier Montsalvatge, de qui s’ha celebrat enguany el centenari del seu naixement, va escriure tres òperes al llarg de la seva vida: El gato con botas (1948), Una voce in off (1962) i Babel 46 (1967). Babel 46 va ser presentada al primer Concurs d’Òpera convocat aquell mateix any pel Gran Teatre del Liceu, que va declarar el premi desert. Una decepció personal per al compositor que va influir-lo a l’hora d’abandonar el gènere operístic. 

Babel 46 va ser estrenada finalment al Festival de Peralada l’any 1994, en versió per a orquestra de cambra. L’òpera, basada en un llibret de Montsalvatge i dividida en quatre parts, narra les relacions que s’estableixen dins d’un grup de refugiats que esperen la seva imminent repatriació en un camp de refugiats, en algun indret d’Europa immediatament després de la Segona Guerra Mundial. Una autèntica Torre de Babel, on cadascun dels personatges s’expressa en la seva llengua mare i parla de les seves angoixes i temors, dels seus somnis i esperances: dos espanyols, dos italians, dos jueus sefardites, un escocès, un francès i dos moçambiquesos. Un món de postguerra enfonsat en la dissort on es mantenen les misèries humanes, tot i mostrar-s’hi moments de solidaritat i grans esperances en un món millor. Sens dubte una experiència global traumàtica, ensems amb la Guerra Incivil Espanyola, que va marcar tota una generació d’intel·lectuals i d’artistes, i de retruc llurs obres.


El segell discogràfic Columna Música tot just acaba de publicar, en format DVD juntament amb un compacte, la producció que va ser representada al Gran Teatre del Liceu l’any 2004, una coproducció amb el Teatro Real de Madrid. La direcció escènica en mans de Jorge Lavelli, director de teatre i òpera argentí i considerat un dels grans renovadors del teatre francès. Amb un elenc de cantants exclusivament espanyol, com Vicente Ombruena, Ana Ibarra, Enrique Baquerizo, Francisco Vas, etc, i l’Orquestra Simfònica i Cor del Gran Teatre del Liceu sota la direcció d’Antoni Ros Marbà.


La tasca de normalització que el Gran Teatre del Liceu ha mantingut els darrers anys amb l’obra de Xavier Montsalvatge és digna de lloança, un deute cultural que un país normalitzat hauria de mantenir sempre amb els seus creadors consagrats. El patrimoni cultural d’un país ben petit, però copiós alhora de donar grans creadors, visionaris d’universos propis. Un repte més i més titànic, en temps d’incertesa cultural com els que estem vivint. Celebrem, així doncs, la difusió del cicle operístic d’un gran compositor de casa nostra: Xavier Montsalvatge.